Evde BT Altyapısı mı Olur ?

Fotoğraf: Guillaume Bolduc

Çevrimiçi servisler hayatımızı kolaylaştırıyor. Buna paralel olarak yaşam alanlarımız içindeki BT ihtiyaçları da her gün artıyor. İhtiyaçların bir kısmını çevrimiçi bulamamak ya da mevcut çözümleri yerel ağ erişimi gereksinimi gibi nedenlerle kullanamamak sıklıkla karşılaşılan bir durum.

Örneğin bir dijital kütüphane, ya da ev içindeki akıllı cihazlara marka ve modelden bağımsız erişim ya da akademik bir makale yazımı için gerekli bir çevrimiçi servis gibi ihtiyaçları tüm aile bireylerinin erişebileceği şekilde kullanmaya kalkıştığımızda bu kısıtlılıklar can sıkıcı oluyor.

Evde kullanılan kişisel bilgisayarları bu iş için kullanmak ise gerek ergonomi ve gerekse operasyon zorluğu açısından çok efektif bir çözüm değil. Zira kişisel bilgisayarın kaynakları çok olmakla birlikte 7x24 çalıştırmak çok mümkün değil. Bu konuda farklı bir çözüm var; HomeServer.

Problem

Çevrimiçi erişilemeyen servisleri kullanmayı sevmiyorum. Her geçen gün kullandığımız servisler de çeşitleniyor. Türkiye özelinde fiyatları da artıyor. Bunca çeşit servisi tüm ev halkıyla beraber kullanmak için ayrılması gereken kaynak  da doğal olarak büyüdükçe büyüyor. Üstelik pek çok servisin yerel kurulum yapılabilir sürümleri orada öylece durup dururken.

İki seçenek var; Ya kendimizi kısıtlayacağız ya da bazı servisleri evden servis edeceğiz. BT profesyoneli olmayanlar için kötü haber şu ki bunu yapabilmek için biraz yetkinlik gerekiyor. Bu nedenle yetkinliği olmayanlar için daha fazla bütçe ayırmak ya da çeşitliliği azaltmak gibi alternatifler kalıyor.

BT profesyonellerinin de (en azından azımsanmayacak miktarda olan tanıdıklarımın) evinde bu tip hizmetler çalışmıyor. Zira erişilebilirlik, bütünlük ve gizlilik için gereksinimleri karşılayacak bir sistemi evde kurmak zahmetli ve planlama gerektiriyordu. Gerektiriyordu diyorum, zira artık elimizde epeyce bir kolay kullanılabilir araç gereç var.

Çözüm: HomeServer

HomeServer: 8GB Ram, i5 Intel İşlemci, 250GB SSD, 1TB 5400 RPM Harici Disk

Özellikle youtube kanalı, homeserver kurulumu yapıp buradan aldıkları videolarla para kazanmaya çalışan BT profesyonelleri ile dolu ve gerçekten çok iyi iş çıkarıyorlar. Evlerinin bodrumlarında neredeyse 42U kabinlerde envai çeşit donanımla bu işleri yaparlarken, giderek daha minimalist home server kurulumlarına doğru evrilmeleri güzel bir gelişme bence.

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz tek bir mini PC içerisinde inanılmaz esnek bir yapı kurgulamak ve herhangi bir servisi dakikalar içinde devreye almak mümkün. Bunu sağlayan bileşim ise Proxmox + PBS + Docker. İş sürekliliği de dahil kurumsal yapılarda görmeye alışık olduğumuz yapıların minnak versiyonlarını bu sayede oluşturabiliyoruz. SaaS kullanıcılarının güvenliği için gerekli SSL katmanını da Letsencrypt ile bila bedel sağlayarak üstelik.

Tam bu aşamada sizlerle birkaç servisi paylaşmak istiyorum. Hani yemek tarifi verilirken malzeme listesi verilir ya, o hesap yani;

Servis Tip Açıklama
Traefik Konteyner Tüm sistem için ana reverse proxy
Portainer Konteyner Konteyner platformu yönetimi
Ghost Konteyner Blog servisi
Overleaf Konteyner Belge Düzenleyici
Registry Konteyner Yerel docker registry servisi
Postgres Konteyner Ana veritabanı sunucusu
PgAdmin Konteyner Postgres yönetim arayüzü
Nginx Konteyner Konteynerize edilmeyen servisler için reverse proxy
Mosquitto Konteyner MQTT kuyruk yöneticisi
Kuma Konteyner Servis izleme
Jellyfin Konteyner Ev multimedya sistemi
HomeAssitant Konteyner Akıllı ev yönetimi
Heimdall Konteyner Uygulama panosu
Calibre-Web Konteyner Dijital kütüphane
Appsmith Konteyner No-Code platformu
PowerDNS LXC Yerel ağ için Split-DNS servisi
Debian Bullseye LXC VPN İstemcisi

Bu servislerin bazıları ile ilgili küçük küçük makaleler yayınladım daha önce. Önümüzdeki günlerde daha da yayınlayacağım. Bu makaleyi okuduğunuz servis de yine yukardaki minik dev sunucuda barındırılıyor. Elbette kullanılabilecek bir sürü daha servis var geliştirilmiş. Bu servislerin bulunup değerlendirilmesi ise tıpkı bir hazine avı gibi.

Sonuç

Çevrimiçi hizmetlerin ücretlerinin yüksek olması veya yerel uygulamalar için yetersiz kaldığı durumlarda, oldukça az kaynakla homeserver kurmak ve bunları kendi kendimize servis etmek mümkün. Hem öğrenmek, hem deneyimlemek ve hem de evdeki BT altyapısını daha fonksiyonel hale getirmek oldukça eğlenceli bir yolculuk.

Dogan ZORLU

Dogan ZORLU